Köszöntés arrow A vendégház bemutatása

A vendégház bemutatása PDF Nyomtatás E-mail
Kedves Vendégünk!
   
Vendégházunkat Heves megye északkeleti részén, a Bükk hegység lábánál elterülő Bekölcén találja, 22 kilométerre Egertől, és 12 kilométerre Szilvásváradtól. A hosszan elterülő vidéken vegyes és tölgyerdők váltják egymást, a domboldalakat az őshonos vadvirágok és növények foglalják el és a helyi vadállomány újra meg újra felfedezi a régi csapákat a falvak körül.
 
A terület őslakói a palócok. Öreg hagyományokat ápolnak, sértetlenül megtartva  őket a 20. században is. Népviseletük például épp a 20. században teljesedett ki.
Jöjjön, és ismerje meg a természet tiszta szépségét, és a palócok autentikus kultúráját! Amit ajánlunk, az nem csupán szálláshely!
 
A házban hét, egyenként 20-25 négyzetméteres szoba várja a pihenni vágyókat, mindben tradícionális népi bútorokkal, faragott ágyakkal, mindegyikhez külön fürdőszobával. Rendelkezünk egy 20 négyzetméteres, közös nappalival, mely TV-vel, könyvekkel várja a szabadidőt eltölteni vágyókat, illetve egy 70 négyzetméteres teremmel, a nagyobb összejövetelek, fogadások részére.
 
Vendégházunkban a mai, modern felszereléssel rendelkező konyha mellett egy máig is működő, eredeti használati tárgyakkal felszerelt palóc konyhamúzeumban készülnek a tájegységre jellemző étkek. Vendégeinket bevezetjük a palóc népi konyha rejtelmeibe és elfeledett használati tárgyainak kezelésébe, majd a tájegységre jellemző ételekkel, édességekkel a középpontban együtt költjük el a régi ízvilágot felelevenítő palóc lakomát.
 
"Tudsz-e kenyeret sütni?"- kérdezte a szokás szerint a palóc legény a kiszemelt hajadontól a lánykérés előtt. Aki nálunk jár, lesz lehetősége igennel felelni. Együtt gyúrjuk, kelesztjük, és fatüzelésű kemencében sütjük meg a kenyeret, így még ínycsiklandóbb lesz az amúgy is fenséges illata.  
 
Természetesen nem csak palóc gasztronómiai kirándulásra jön hozzánk, aki a Falubíró Vendégházát választja. Népi játékok, régi hagyományok elevenednek meg, igény szerint előkerülnek a gólyalábak, megszólal a saját kezünkkel készült fűzfasíp, kipróbálhatja magát mindenki íjászatban, dárdavetésben, lehet bigézni, sútogálni. Vendégeink megismerkedhetnek a papírsárkány készítésének és eresztésének apáról fiúra szálló tudományával is. A környék, vagy akár a Bükk páratlan szépségű tájain értő vezetővel túrázhat az erre vágyó vendég, gyalogszerrel, vagy kerékpárral egyaránt, a ház saját kerékpárjain, esténként pedig egy hangulatos tábortűz mellett költheti el szabadtűzön készült vacsoráját.
 
Bekölce környékén rengeteg az olyan látnivaló, amely minden vendég figyelmére érdemes. Nem kell messze menni például Bélapátfalváig, ahol a festői környezetben fekvő középkori cisztercita apátság egész évben fogadja látogatóit.

 

Ma 2021. január 24. vasárnap, Timót napja van.

Főmenü
Köszöntés
A vendégház bemutatása
Bekölcéről és környezetéről
Kapcsolat
Képgaléria
Vendégkönyv
Aktualitások
Français
Deutsch
English
Bekölce honlapja
Bekölce honlapja
Gyermektáboroztatás
Gyermektáboroztatás Bekölce

© 2021 www.falusiturizmus.falubiro.hu - A Falubíró vendégháza - vendégház - szállás - Heves megye - Bekölce
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver