Köszöntés arrow Bekölcéről és környezetéről

Bekölcéről és környezetéről PDF Nyomtatás E-mail
Bekölce Heves megye északi részén a Pétervásári-dombságon, a Bükk hegység lábánál fő forgalmi úttól 4-6km-re található kisközség. Egertől 23km-re, Szilvásváradtól 12km-re fekszik.
A települést magas dombok veszik körül, igen szép látványt nyújtva a faluba érkezőknek. Növényzetét bükkösök, tölgyesek egyaránt jellemzik. Erdős területek és füves dombhátak váltogatják egymást, ahol újra megjelentek a tájra jellemző őshonos vadvirágok, növényfajok, sőt a Bükkre jellemző vadállomány mindinkább közelebb húzódott a falu határához.

Bekölce valamikor több mint 1200 főt számláló lakossága ma már csak 800fő körüli. Az idősek aránya növekszik, amely összefügg a fiatalok tendenciaszerű elvándorlásával A munkanélküliek aránya megyeszinten is magas, több mint 20%. A faluban munkalehetőséget szinte csak a közintézmények adnak, a munkával rendelkezők naponta ingáznak.
 
A település a nyugatról keleti irányba folyó, majd az Eger-patakba torkolló Bekölce-patak két oldalán fekszik. Római katolikus temploma 1836-ban épült Mária tiszteletére, melynek belső berendezése a XIX század második feléből származik. A faluhoz tartozik még a falu határában keletkezett két uradalmi tanya. Kalaku és Baksa.
 
Bekölcéről
 
BekölcérőlSzintén szomszéd településnek mondható Szilvásvárad, ahol többek között a Szalajka völgy, a Fátyol vízesés, a lipicai ménes kínál nem mindennapi látványt. A völgyben nosztalgiavont viszi a turistákat, csodálatos természeti képződmények, tavak és források között. A lipicai lónak, mint fajtának szilvásvárad az egyetlen magyarországi tenyésztési helye. A faluban a díszes ménistállót és a fajtát, valamint történetét bemutató múzeumot tekinthet meg az érdeklődő. Szilvásváradról kiépített út vezet hazánk legnagyobb átlagos magasságú hegységébe, a Bükkbe. A településről érhető el legkönnyebben az Európában egyedülálló növénytársulásokat felvonultató Bükk-fennsík vadregényes tája.
 
Bekölcéről
 
Bekölcéről autóval és busszal egyaránt félórányi útra van a hevesi megyeszékhely, Eger. A Gárdonyi-regény monumentális végvára a szemünk előtt válik valósággá, ám rajta kívül még temérdek műemlék, magyar építészeti gyöngyszem várja a történelmi belvárosban sétálókat. A Dobó-tér nyíltsága a szűk, átriumos belvárosi utcácskákkal és a Minorita templom barokk faldíszei a vár komoran tornyosuló falaival sehol nem látott, szemet gyönyörködtető térhatású, tipikusan egri látványt nyújtanak. Az Egerben található Bazilikát Pyrker János egri érsek építtette 1831 és 1836 között. Ez a katolikus keresztény vallás második legnagyobb temploma Magyarországon. Tekintélyt parancsoló méretei és klasszicista vonásai mellett a környezete teszi igazán egyedülállóvá. Vele szemben helyezkedik el az egri Eszterházy Károly Főiskola főépülete a Líceum mely barokk főszerkezeti vonásai mellett rokokó és klasszicista jegyeket is hordoz. Az épületegyüttesben egész évben megtekinthető a különleges képalkotási eljárással működő Specula Csillagvizsgáló, és a Főegyházmegyei Könyvtár, valamint nyaranta változatos zenei és színielőadásoknak ad otthont a Líceum udvara.
 
Bekölcéről
 
Bekölcéről
 
Bekölcéről
 
Szeretettel várja Önt és kedves családját, barátait a Falubíró Vendégháza Bekölcén!
 
 
 

Ma 2021. január 24. vasárnap, Timót napja van.

Főmenü
Köszöntés
A vendégház bemutatása
Bekölcéről és környezetéről
Kapcsolat
Képgaléria
Vendégkönyv
Aktualitások
Français
Deutsch
English
Bekölce honlapja
Bekölce honlapja
Gyermektáboroztatás
Gyermektáboroztatás Bekölce

© 2021 www.falusiturizmus.falubiro.hu - A Falubíró vendégháza - vendégház - szállás - Heves megye - Bekölce
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver